Slide

Over Online Banksystemen

Om overschrijvingen te doen gaan mensen al lang niet meer naar de bank. Internetbankieren is bij jong en oud gebruikelijk. Het is natuurlijk wel makkelijk: je moet niet meer door weer en wind en je vergeet geen betalingen meer want je kan ze even snel doen in plaats van ze te laten bijeen komen. In de meeste gevallen is het ook gratis. Maar is het wel veilig?

Banken geven jaarlijks enorme bedragen uit aan de veiligheid van jouw transacties online. Het systeem van de meeste banken werkt met unieke codes om in te loggen gerelateerd aan de kaart, een zelf gekozen paswoord en daarbovenop ook nog eens een code die enkel te verkrijgen is via een combinatie van bankkaart en een speciaal daarvoor ontworpen generator. Men hoort in het nieuws al wel eens berichten over (pogingen tot) inbraak bij banken, maar dit is eerder een uitzondering en betreft praktisch nooit de gewone klant.

De grootste risicofactor ben jij namelijk zelf! Phishing is een term die gebruikt wordt om criminele activiteiten aan te duiden die als doel hebben persoonlijke gegevens van het slachtoffer te bekomen. Bankkaartgegevens, creditcardinformatie maar ook gegevens van veel persoonlijkere aard zijn vaak het doel. Voorzichtigheid is geboden!

Het lijken misschien voor de hand liggende dingen, maar de criminelen die uit zijn op jouw gegevens kunnen sluw zijn natuurlijk. Zo mag je nooit ingaan op telefoontjes die vragen om jouw bankgegevens. Rekeningnummers, pincodes, creditcardgegevens hou je altijd voor jezelf. Bevestig ook nooit via e-mail rekeninginformatie of geef nooit elektronische handtekeningen op die manier. Bij vragen contacteer je best zelf je bankkantoor. En kies ook voor een goede antivirusscanner. Een beveiligd computer is een must voor wie wil internetbankieren.

Wees waakzaam!